Oświadczenie

...

Oświadczenie

W związku ze skandalicznymi wpisami w mediach społecznościowych Pana Arkadiusza Potyki pragnę wyrazić ubolewanie w związku z zaistniałą sytuacją. Jednocześnie pragnę podkreślić, że działanie Pana Arkadiusza Potyki nie jest stanowiskiem Rady Dzielnicy, a jego profil w mediach społecznościowych nie jest profilem na którym prezentowane jest stanowisko Rady Dzielnicy III Prądnik Czerwony. Informuję ponadto, że nie posiadam kompetencji do monitorowania i wpływania na treści prezentowane na portalach społecznościowych przez poszczególnych Członków Rady.

Jednocześnie chciałbym wyjaśnić, że mandat Członka Rady to rodzaj pełnomocnictwa udzielonego osobie sprawującej funkcję z wyboru. Polskie prawo samorządowe opiera się na koncepcji tzw. „mandatu wolnego”, co oznacza, że ani Przewodniczący ani Zarząd Dzielnicy nie posiada instrumentów prawnych zmuszających Członka Rady do określonego głosowania lub zachowania w konkretnej sprawie publicznej. Przez pojęcie mandatu radnego można rozumieć zespół praw i obowiązków, jakie określona osoba nabywa w wyniku wyborów. Wyborca oddający swój głos na Członka Rady Dzielnicy, w przypadku nie wywiązania się z obietnic, bądź innych względów, które w jego ocenie są negatywne nie może zastosować wobec "radnego" żadnych sankcji. We wszystkich ustawach samorządowych jest zawarte wyraźne postanowienie, że "radny" nie jest związany instrukcjami, a obecne regulacje prawne nie normują kar pozwalających np. na odwołanie radnego za działanie wbrew założeniom ujętym w Statucie Dzielnicy.

Piotr Moskała
Przewodniczący Rady i Zarządu
Dzielnicy III Prądnik Czerwony

• Targi Pracy i Przedsiębiorczości "Majówka z pracą"

Prezydent Miasta Krakowa Jacek Majchrowski oraz Dyrektor Grodzkiego Urzędu Pracy w Krakowie serdecznie zapraszają wszystkich mieszkańców Krakowa i okolic na Targi Pr(...)
  • Drugie życie roślin

Jak upiększyć swoje otoczeni – akcja „Drugie życie roślin” W Śródmieściu, ale trochę z dala od wielkomiejskiego ruchu, przy ul. Ułanów 9, znajduje się Zespół Szkół(...)
  • Budżet Obywatelski - Nie zwlekaj! Złóż projekt #BO warto

Budżet Obywatelski - Nie zwlekaj! Złóż projekt #BO warto Jeśli masz pomysł na zmiany w Twoim najbliższym otoczeniu to budżet obywatelski jest dla Ciebie. To już ost(...)
  • Szkoła Miejskich Ogrodników

Szkoła Miejskich Ogrodników     Wszystkich, w których drzemie ogrodnicza pasja i zamiłowanie do zieleni, zachęcamy do udziału w bezpłatnych warsztatach w ramach Szko(...)
  • Międzynarodowy Dzień Ziemi 2022

Międzynarodowy Dzień Ziemi 2022     Zastanawiasz się, jak możesz zadbać o planetę? Chcesz wziąć udział w sprzątaniu Ziemi? Chętnie uczestniczysz w wydarzeniach o cha(...)
  • Telefony dla seniorów

Przekazujemy Wam elektroniczną wersję ulotki informacyjnej z najważniejszymi dla seniorów telefonami i adresami. Rozpowszechniajcie ją wśród osób starszych w waszym (...)
  • Dofinansowanie do szkoleń dla osób pracujących

Umiejętności cyfrowe i językowe to jeden z podstawowych wymogów stawianych przy rekrutacji przez wielu pracodawców. Rozwój oprogramowania daje nowe możliwości, ułatw(...)
  • Konkurs „Śladem krakowskiego Klimatologa”

Konkurs „Śladem krakowskiego Klimatologa” organizowany przez jednostkę miejską Klimat-Energia-Gospodarka Wodna ma zainspirować kadrę pedagogiczną do wprowadzenia inn(...)
  • Napisz projekt razem z nami!

Masz pomysł na projekt w Budżecie Obywatelskim, ale potrzebujesz wsparcia w jego realizacji? Chcesz skonsultować się z osobami, które pisały i wygrywały projekty we (...)
  • Wielkanocna pomoc dla Polaków we Lwowie

Wielkanocna pomoc dla Polaków we Lwowie Trwa świąteczna zbiórka darów dla Polonii we Lwowie. Kosze powoli się zapełniają. Do akcji włączył się również Prezydent Krak(...)
  • Konkurs na najpiękniejsze drzewko Emausowe

Konkurs na najpiękniejsze drzewko Emausowe Zapraszamy do wzięcia udziału w kolejnej edycji konkursu na najpiękniejsze drzewko Emausowe W czasach pogańskich szczególn(...)
  • Sesja numer XL

Zarząd Rady Dzielnicy informuje, że w dniu 12 kwietnia 2022 r. o godz.18.00 przy ul. Naczelnej 12 w Krakowie, odbędzie się XL zwyczajna sesja Rady Dzielnicy III Prąd(...)
  • Pomagamy Ukrainie ze smakiem

Pomagamy Ukrainie ze smakiem           „Pomagamy Ukrainie ze smakiem” – to nazwa wydarzenia w sobotę, 2 kwietnia w godzinach od 14.00 do 19.00 na Małym Rynku, podcza(...)

NEWSLETTER

Jeśli chcesz otrzymywać informacje i powiadomienia dotyczące dzielnicy, podaj swój adres e-mail

WYSZUKIWARKA RADNYCH

Wpisz imię, nazwisko lub rejon radnego

SONDA

Czy na terenie Dzielnicy III jest potrzebna strefa płatnego parkowania

Tak
Nie
Nie ma zdania w tym temacie

Głosowanie zakończone – dziękujemy za oddanie głosu.

DEKLARACJA DOSTĘPNOŚCI

Deklaracja dostępności

Rada i Zarząd Dzielnicy III Prądnik Czerwony zobowiązuje się zapewnić dostępność strony www.dzielnica3.krakow.pl zgodnie z ustawą z dnia 4 kwietnia 2019 r. o dostępności cyfrowej stron internetowych i aplikacji mobilnych podmiotów publicznych.

Niniejsze oświadczenie w sprawie dostępności ma zastosowanie do strony Rady i Zarządu Dzielnicy III Prądnik Czerwony - www.dzielnica3.krakow.pl.

Data publikacji strony internetowej: 02-11-2016.

Deklaracja Dostępności - Plik PDF